Известие

Collapse
No announcement yet.

Не ми работи вентилатора на климатика.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Не ми работи вентилатора на климатика.

Здравейте,
    от известно време не ми работи вентилатора на климатроника.
    При смяна на режима за да върти въздуха само вътре или да смуче и от вън се чува едно бучене което трае 5 секунди подобно на това след като се изгаси автомобила но по тихо. Проверих всички бушони - всички си работят.
    Няма значение като цяло в кой режим и на колко градуса е включен да духа.

Мисля да разглобя кората под жабката да видя да не са клеясали буксите за напрежението но първо искам да се запитам до Вас дали това е удачен вариант за справяне с проблема. Ако имате идеи къде да ровя и какво да правя..

Клапите иначе се отварят. С по-висока скорост си влиза въздух според настройката студен/топъл
    Last edited by 2fast4you; d.m.y г., 11:36.
    Alfa Romeo GTV - 1.8 - 144hp TS
    Alfa Romeo 159 - 1.9 - 160hp JTS

Провери още веднъж предпазителя F2 (40 амперов) в моторния отсек:

Ако той е здрав, следва да се провери самият мотор и регулатора на обороти.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз "гласувам" за регулаторът.
      Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Ако предпазителят е 100% здрав, на буксата с двата извода на регулатора следва да се премери:

0 V на единия и +12V на другия.

Ако не се измери +12V , това означава, че или има прекъсната връзка някъде по веригата на мотора или моторът е заминал (най-вероятно четките).

Ако горните 2 напрежения ги има, следва да се дадат накъсо двата проводника от въпросната букса. При това моторът трябва да развърти на максимални обороти. Ако това стане, проблемът по-вероятно е в самия регулатор и по-малко вероятно - в управлението на климатика.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
          Ако предпазителят е 100% здрав, на буксата с двата извода на регулатора следва да се премери:

0 V на единия и +12V на другия.

Ако не се измери +12V , това означава, че или има прекъсната връзка някъде по веригата на мотора или моторът е заминал (най-вероятно четките).

Ако горните 2 напрежения ги има, следва да се дадат накъсо двата проводника от въпросната букса. При това моторът трябва да развърти на максимални обороти. Ако това стане, проблемът по-вероятно е в самия регулатор и по-малко вероятно - в управлението на климатика.
          Така е. Просто статистиката клони към регулатора. Най-често дава фира.

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
            Така е. Просто статистиката клони към регулатора. Най-често дава фира.
            А какво гласи статистиката за самия регулатор? По-често пробива (моторът върти непрекъснато) или прекъсва (моторът не върти изобщо)?

От писаното във форума, аз имам чувството, че е първото.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

А какво гласи статистиката за самия регулатор? По-често пробива (моторът върти непрекъснато) или прекъсва (моторът не върти изобщо)?

От писаното във форума, аз имам чувството, че е първото.
              Фифти / фифти.
              Лично ядох второто.

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                Фифти / фифти.
                Лично ядох второто.
                При първото, въртенето на MAX на вентилатора е 99% показателно затова, че проблемът е в регулатора.

При второто, този % не е толкова висок.

А конкретно при теб се е случило второто, защото си песимист и съдбата е решила да те подложи на поредното изпитание.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

При първото, въртенето на MAX на вентилатора е 99% показателно затова, че проблемът е в регулатора.

При второто, този % не е толкова висок.

А конкретно при теб се е случило второто, защото си песимист и съдбата е решила да те подложи на поредното изпитание.
                  Ц. Нямаше никаква дилема. Просто се наложи да го сменя тоталка, че моя и за ремонт не ставаше. 10мин. работа

Comment

Аз имах същия проблем. Свалих регулатора и почистих клемите. Тръгна веднага.
                    Alfa Romeo 159 1.9 16V SW

Comment

При мен не въртеше - нагоряла клема на платката заради лош контакт на клемата на кабела

Comment

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
                        При мен не въртеше - нагоряла клема на платката заради лош контакт на клемата на кабела
                        Общо взето е нещо подобно.
                        Alfa Romeo 159 1.9 16V SW

Comment

Любо, а какво ще премериш на клемите, ако вентилаторът е прекъснал и регулаторът му е задал непълна скорост, например на 50%?

Comment

Благодаря колеги за отговорите!
                            Ще гледам тогава регулатора да преслушам..
                            Къде се намира той?
                            Alfa Romeo GTV - 1.8 - 144hp TS
                            Alfa Romeo 159 - 1.9 - 160hp JTS

Comment

Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщение
                              Любо, а какво ще премериш на клемите, ако вентилаторът е прекъснал и регулаторът му е задал непълна скорост, например на 50%?
                              0 V.

---------- Post added at 14:06 ---------- Previous post was at 14:02 ----------

Първоначално публикувано от 2fast4you Покажи съобщение
                              Къде се намира той?
                              До самия вентилатор:

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                              X